Гендер, стать, а є різниця?


Слова «гендер» та « гендерна рівність» сьогодні є часто вживаними, подекуди це вже стало справжнім мейнстримом, та мало хто може чітко пояснити, що це таке.




По перше, поняття  «стать» і «гендер»  мають дещо спільне, та й відмінного між ними теж доволі багато. Стать є у деяких тварин та рослин, а гендер це ознака, яка притаманна суто представникам людського виду.

З цього слідує, що «Стать» -  це біологічний фактор, визначений з моменту народження людини  ( жіноча або чоловіча стать).
В свою чергу, «Гендер» - характеристика людини з точки зору суспільства, яка стосується соціально сконструйованих ролей, поведінки, видів діяльності і властивостей, які вважаються даним суспільством притаманним жінкам чи чоловікам.

Ще раз закріпимо цю інформацію: слово «Стать» стосується понять чоловіка і жінки, а слово «Гендер» стосується характеристик, що приписують жінкам та чоловікам.

Висновок:
Люди народжуються чоловічої та жіночої статі, але бути чоловіками або жінками навчаються у результаті виховання та вимог суспільства.

Тепер ми зможемо бачити різницю між цими поняттями, і вже глибше розбиратися у цій темі, сподіваюся було корисненько, ще зчитаємося;)

Автор тексту : Марія Дмитрієва



Коментарі

Популярні публікації